Glasba

09. 11. / sob / 20:00

dvorana Komuna

ANA LUA CAIANO + Nina Virant VIRA

koncert

Predprodaja 15 €

Na dan 18 €

s popustom 12 €

Novembra nas bo očarala izjemna glasbena fuzija Ane Lua Caiano, vzhajajoče zvezde na svetovni glasbeni sceni. Portugalska glasbenica spretno združuje tradicionalno glasbo z najsodobnejšimi zvoki elektronske glasbe in vsakdanjika ter ustvarja zvočno krajino, ki je hkrati globoko zakoreninjena v glasbeni dediščini in osupljivo moderna.

ZA FENE: Björk, Laurie Anderson, Ana Moura …

Ana Lua Caiano črpa navdih iz melodij svojega otroštva, ko je poslušala tradicionalno portugalsko glasbo fado, ki so jo vrteli njeni starši, in te vplive prenaša v sodobni svet. S pomočjo sintetizatorjev, ritem mašin in zvokov iz vsakdanjega življenja ustvarja glasbo, ki odraža preteklost in hkrati zaobjema prihodnost. Njeni nastopi so hipnotičen “one woman show,” kjer zanke elektronskih beatov, tradicionalnih harmonij in doživetih zvokov oblaga s svojim glasom ter ustvarja vseobsegajočo zvočno in vizualno izkušnjo.

Po tem, ko se je uveljavila z dvema priznanima EP-jema, je svojo edinstveno vizijo predstavila na festivalih, kot sta Womex in MENT, ter pritegnila pozornost mednarodne publike. Njen debitantski album Vou Ficar Neste Quadrado, izdan pri Glitterbeatu, popelje njeno inovativno zmes na nove ravni, z besedili, ki odražajo kompleksnosti življenja, in ritmi, ki utripajo z elektronsko natančnostjo in naravnim tempom tradicionalnih instrumentov.

Nina Virant, izkušena slovenska pevka, ki je med drugim sodelovala z izvajalci, kot sta Martin Martian in Žigan Krajnčan, je v ospredje stopila s svojo prvo samostojno izdajo niei, ustvarjeno z zasedbo VIRA. Raznoliki album združuje različne vokalne tehnike in tradicije, vključno z balkanskimi napevi, jazzom, sakralnim petjem in slovensko popevko. Z odsevanjem tematik brezčasnosti in umetniške svobode Virantine harmonične polifonije poslušalce spodbujajo, da sprejmejo svojo lastno izvirnost. Album bo Virant v Šiški predstavila skupaj z Veroniko Kumar, ki je v VIRA zadolžena za glas in elektroniko.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška in Druga godba.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi. Platforma Liveurope je sofinancirana s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Predvaja se…