Vizualna umetnost

09. 10. / sre / 20:00

Galerija DobraVaga

TINTA 2024 I ZINE VITRINE | ŽIGA SEVER: KDO JE?

razstava (do 2. 11.)

vstop prost

Žiga Sever, ilustrator mlajše generacije, na razstavi predstavlja novoizdani zin, ki izhaja iz še vedno nastajajoče serije risarskih dnevnikov, v katerih sistematično beleži svoj vsakdan.

V njih se znajde vse, kar zaznamuje njegovo trenutno razpoloženje: avtoportreti s karseda različnih zornih kotov se prepletajo s podobami okolice, opombami o poteku dneva, hrani, glasbi in počutju, pa tudi številnimi portreti prijateljev. Nemara med njimi prepoznate tudi kakšnega svojega znanca ali znanko.

Dan je lahko dober ali slab, vsakodnevno ustvarjanje pa avtorju omogoča, da sproščeno raziskuje omejitve in potenciale formata, eksperimentira z barvami ter razvija svoj risarski izraz. Sam pravi, da je z dnevniki ponovno odkril veselje ob risanju, popolnoma se je spremenil tudi njegov odnos do umetnosti, opazil pa je tudi velik napredek v samozavesti, motivaciji in duševnem zdravju.

Žiga Sever zaključuje magistrski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Zadnje leto in pol se posveča predvsem svojim risarskim dnevnikom, ki se jih je do danes nabralo že dvajset, pred kratkim pa so bili razstavljeni tudi na skupinskih razstavah v galeriji ZDSLU v Ljubljani ter Akademie der Künste der Welt v Kölnu. Ukvarja se tudi s tetoviranjem, grafičnim oblikovanjem in stripom. Kratke stripe je do zdaj objavil v revijah Stripburger in Literatura ter webzinu Komikaze.

9. 10.–2. 11. 2024

Vstop prost.

Organizacija: DobraVaga / Kino Šiška (v okviru festivala stripa Tinta).

www.tinta.si

Predvaja se…